Zit je met een vraag? Vragenhelpdesk is hét platvorm voor het stellen van vragen! Deel je kennis door antwoord te geven als expert of kenner.

Wat is het verschil tussen een call en put optie bij aandelen?

In de krant staan altijd de prijzen van optie’s op aandelen. Ze hebben het dan over call en put, maar ik snap er niks van. Ook staan er datums en allemaal verschillende prijzen bij. Wat is het verschil en hoe werken call en put optie’s op de beurs?

Antwoorden

 1. NoaberLenny antwoord:

  Bij een optie krijg je het recht om gedurende een bepaalde periode aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te kopen/verkopen.

  Het bijzondere zit ‘m in het vooraf vaststellen van de prijs. Ongeacht schommelingen in de markt hebben je aandelen die bepaalde waarde.

  Call Optie:
  Een call optie geeft je het recht om de aandelen tegen een vaste prijs te kopen. Koop je bijvoorbeeld voor €1000 een call optie om ergens in het komende jaar 100 aandelen tegen een vaste prijs van €100 te kopen dan zijn je totale kosten hoe dan ook:

  100 x €100 (aandelen) + €1000 (prijs optie) = €11000

  De aandelenprijs is aan het begin van het jaar ook €100, maar deze stijgt in dat jaar naar €150. Je kunt de aandelen dan voor €100 per stuk kopen en voor €150 weer verkopen. Je opbrengsten zijn dus:

  100 x €150 (verkoop aandelen) – €11.000 (aankoop aandelen en optie) = €4.000

  Putt Optie:
  Voor een put optie is het precies andersom, hier krijg je het recht om aandelen te verkopen tegen een vaste prijs. Je maakt nu dus winst bij een dalende aandelenprijs.

  Het risico van een optie is dat ze waardeloos kunnen worden, mocht een aandeel dalen (call optie) of stijgen (put optie).

  Mensen die de markt goed in de gaten houden en goede voorspellingen doen over de ontwikkelingen van aandelenprijzen kunnen hier dus veel geld mee verdienen.

  De prijzen en data in de krant zijn dus de prijs van optie (premie) en de periode tot wanneer de optie geldeg is (hoe verder weg de datum hoe hoger de premie over het algemeen zal zijn).

 2. Zoeker antwoord:

  Hallo NoaberLenny,

  Bedankt voor je heldere uitleg. Het is dus best risicovol, en je kunt al je geld kwijt zijn als je de verkeerde keuze maakt. Dit is had misschien ook een andere vraag kunnen zijn, maar worden opties dan ook gebruikt als je bijvoorbeeld een verzekering afgesloten hebt bij je hypotheek, waar je maandelijks een premie van een x bedrag voor betaald, of kopen ze echt een paar aandelen per maand?

  Groet Internet Zoeker.

Vraag beantwoorden

*