Zit je met een vraag? Vragenhelpdesk is hét platvorm voor het stellen van vragen! Deel je kennis door antwoord te geven als expert of kenner.

Hoe kun je je huis koel houden?

Op dit moment is het schitterend weer. Daar wil ik ook absoluut niet over klagen, maar hoe kun je de warmte in je huis voorkomen. Vorig jaar mei zijn wij verhuisd. T.o.v. onze vorige woning merk ik dat ons nieuwe huis veel sneller warm wordt en als de warmte eenmaal binnen is, is het moeilijk de boel weer koel te krijgen. We hebben een huis met een plat dak en een tuin op de zuiden. Aan de achterkant van onze woning hebben we een zonnescherm en overal screens. Overdag houden we de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht om de warmte buiten te houden. Toch vind ik het al behoorlijk benauwd in huis. Zijn er nog meer tips en trucks (zonder een airco aan te schaffen) die wij toe kunnen passen om de warmte buiten te houden?

Antwoorden

 1. Zoeker antwoord:

  Hallo Angelina,

  Zo te lezen heb je al veel gedaan om ervoor te zorgen dat het koel in huis blijft, maar misschien dat je deze punten ook nog mee kunt nemen.
  1 – Vergelijk de binnen en buiten temperatuur, en zet alle ramen en deuren open tot de buiten temperatuur boven die van binnen uit stijgt. Doe dit vroeg in de morgen zodat het direct koeler in huis word.
  2 – Zet ook tijdens het luchten de afzuiging (die nieuwbouw huizen hebben) op de hoogste stand, zodat je de koele lucht naar binnen zuigd. Zodra het buiten warmer is dan binnen zet je hem weer op de laagste stand.
  3 – Doe alle ventilatieroosters overdag dicht, want ook in stand 1 zuigt de afzuiging warme lucht naar binnen overdag.
  4 – Voor een snellere afkoeling van je platte dak kun je overwegen later op de avond, als de zon onder is deze kort te besproeien.
  5 – Ook kun je overwegen rolluiken te nemen in plaats van screens. Screens houden maar 70% zonlicht tegen, en hebben geen isolerende werking. Rolluiken hebben dit wel, en zullen in de zomermaanden de warmte minder naar binnen laten, en in de wintermaanden zorgen voor minder stookkosten.
  6 – Mocht dit allemaal niet werken overweeg dan alsnog een airconditioning te nemen. Wij hebben een verrijdbare airco welke overdag beneden staat, en in de avonduren voordat we gaan slapen boven op de overloop. Zo worden alle slaapkamers koel.

 2. Gast antwoord:

  Een natte handdoek in je raamopening. Door verdamping onttrekt deze warmte aan je woning. Of hang een stuk isobooster voor de warme plekken.

Vraag beantwoorden

*