Zit je met een vraag? Vragenhelpdesk is hét platvorm voor het stellen van vragen! Deel je kennis door antwoord te geven als expert of kenner.

Kan iemand uitleggen hoe ik een ADR bewegings-schakelaar moet installeren?

Ik heb de volgende vraag. Ik wil een ADR bewegings-schakelaar in de badkamer installeren. In de gebruiksvoorschriften staat het volgende:
Sluit de fase (p) op de bruine draad, de schakeldraad (s) op de zwarte en de nul (n) op de blauwe draad aan. Aan de schakelaar zitten dus drie draden.

Maar.. bij mij uit het plafond komen twee gele pvc buizen. Uit 1 komt een zwarte draad die volgens mij de fase is. Lampje gaat branden op de schroevendraaier. En uit de ander komt een blauwe. Tevens komt uit de ene een bruine die zonder onderbreking weer verdwijnt in de andere.

Weet iemand in leken taal aan te geven hoe ik het apparaat aansluit?

Alvast bedankt

Antwoorden

 1. Marco antwoord:

  Hallo Ron,

  Het enige wat je moet doen is de bruine (fase draad) die nu doorloopt onderbreken met een lasdop. Dus bruine draad doorknippen en dan de twee uiteinden strippen en in de lasdop stoppen. Gebruik daarna de lasdop om een extra draad erbij te stoppen, die je dan kunt gebruiken voor de fase draad van de bewegingsmelder.

  Let op sluit wel de spanning af van de groep waaraan je werkt tijdens het aansluiten.

  Succes Marco

 2. Ron antwoord:

  Hallo Marco,

  Het is gelukt het werkt, bedankt voor de info.

  Groeten,
  Ron

Vraag beantwoorden

*