Zit je met een vraag? Vragenhelpdesk is hét platvorm voor het stellen van vragen! Deel je kennis door antwoord te geven als expert of kenner.

Wie heeft er ervaring met de bijleenregeling?

Vorig jaar zijn wij verhuisd naar een duurdere woning. In onze eigen woning hadden we een overwaarde. Deze overwaarde hebben we volledig geïnvesteerd in onze nieuwe woning. Mijn partner en ik hebben een verschil van mening t.a.v. de bijleenregeling. Hij is van mening dat onze hypotheekrente volledig aftrekbaar blijft en is, omdat wij de overwaarde volledig geïnvesteerd hebben in de woning. Ik ben van mening dat dit niet het geval is vanwege de eigen woningreserve en dat dat de hypotheekrente-aftek beperkt. Wie kan mij vertellen hoe het nu zit met die bijleenregeling of wie heeft er zelf ervaring mee? Ik lees er van alles over op internet, maar ik raak soms helemaal in de war.

Antwoorden

 1. Fred antwoord:

  De bijleenregeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat de overwaarde bij verkoop weer volledig voor de aankop van de nieuwe woning wordt gebruikt. Als dit zo is dan al er, in principe volledige renteaftrek zijn.
  Voorbeeld: Oude woning opbrengst min kosten € 250.000 Hypotheek eigen woning was € 200.000. Overwaarde = eigenwoningreserve € 50.000.
  Nieuwe woning aankoop min kosten € 350.000 Maximale hypotheekrente aftrek over € 350.000 min overwaarde = € 300.000.
  Als de nieuwe hypotheek hoger is dan € 300.000 dan is de rente over het meerdere niet aftrekbaar.
  Er kunnen, afhankelijk van de omstandigheden allerlei uitzonderingen op dit voorbeeld zijn, het is bedoeld om in het kort de regeling te laten zien.

Vraag beantwoorden

*