Zit je met een vraag? Vragenhelpdesk is hét platvorm voor het stellen van vragen! Deel je kennis door antwoord te geven als expert of kenner.

Is jicht erfelijk?

Mijn opa had vaak jicht en kon dan nog nauwelijks lopen. Nu komt jicht meestal voor bij mannen en het was de opa van mijn moeders kant, en die heeft er geen last van. Maar is jicht ook erfelijk, en kan je het ook voorkomen?

Antwoorden

  1. admin antwoord:

    Ja, jicht is inderdaad erfelijk. Het komt meestal voor bij mannen op middelbare leeftijd. Maar kan ook bij vrouwen voorkomen m.n als ze in de menopauze terecht komen. Jicht is een vorm van een acute, kortdurende gewrichtsontsteking .(artritis) Het komt door een te hoog aan urinezuur in het bloed. Daardoor ontstaan kristallen in het bloed. En juist deze kristallen dalen neer in het kraakbeen met name in de grote teen en soms in de pols. Dit veroorzaakt een ontsteking, zwelling en pijn aan het gewricht. Een jicht aanval duurt meestal enkele dagen en verdwijnt dan ook weer. Het gewricht neemt dan ook weer zijn normale vorm aan. Jicht is te verhelpen, of de aanval te beperken met medicijnen. Via de huisarts te verkrijgen. Door heel veel te drinken verminder je de hoeveelheid aan urine kristallen. En daardoor komt hier ook minder van in het kraakbeen terecht. Zodat de jicht-aanval wellicht iets minder zal zijn. Maar het blijft een pijnlijke aandoening.

Vraag beantwoorden

*